Μην σου φαίνεται βουνό ο τρόπος που θα κόψεις την πάνα. Αρχικά μπορεί να πλύνεις κανένα σεντόνι παραπάνω,να σφουγγαρίσεις πατώματα αλλά αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Όταν τα παιδάκια κλείνουν τα 2, καλό θα ήταν να μπαίνουμε σε τέτοια διαδικασία.
Η περίοδος που το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί το γιογιό είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και ανεξαρτητοποίησή του.
Άφησε τα να ακολουθήσουν τους δικούς τους ρυθμούς και μην τα πιέσεις να κάνουν βήματα για τα οποία δεν είναι έτοιμα.
Τώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που το παιδί φοράει λιγότερα ρουχαλάκια και κυκλοφορεί στο σπίτι πιο ελεύθερο είναι ευκαιρία. Εγώ του βάζω σλιπάκι και είναι 23 μηνών.
Επίσης πάνες βρακάκι να κατεβαίνουν γρήγορα,οταν το παιδί νιώσει έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, θα το δείξει με διάφορους τρόπους.
Μπορεί να αρχίσει να δείχνει την πάνα του ή να λέει ότι είναι βρεγμένο. Τσισα , κακά κ.τλ ο δικός μου λέει.
Να έχεις στο μυαλό σου οτι τα κορίτσια είναι πιο αποφασιστικά σε κάτι τέτοιο απο οτι τα αγόρια.
Τοποθετείσε το γιογιό σε μια σταθερή θέση την οποία θα γνωρίζει το παιδί και θα μπορεί να επισκέπτεται εύκολα.
Εξηγήστε τους πως το γιογιό είναι δικό τους και μόνο, και αφήστε τα να καθίσουν αν θέλουν ή και να παίξουν με αυτό, αλλά μην τα πιέσεις να μείνουν εκεί αν δεν το επιθυμούν.
Κάθε φορά που χρησιμοποιούν το γιογιό πείτε τους ένα μπράβο ή δώστε τους ένα παιχνίδι.
Προετοίμασε τα παιδιά μαθαίνοντάς τους να κάθονται στο γιογιό μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρχικά ακόμη και με τα ρούχα, ώστε να αρχίσουν να το συνηθίζουν.
Κινητοποιήσου κανε τα παιδιά να μείνουν καθισμένα στο γιογιό, συζητώντας μαζί τους όσο κάθονται είτε διαβάζοντάς τους κάποιο παραμύθι.
Παρατήρησε τις ώρες που λερώνουν την πάνα τους και μάθε να διαβάζεις τα σημάδια (πχ όταν σφίγγεται ή γνωρίζεις πως έχει πιει πολλά υγρά), και ρώτησε διακριτικά λίγο νωρίτερα αν θέλει «πιπί ή κακά», οδηγώντας το να καθίσει στο γιογιό.
Ακόμα και αν τους «φύγουν» και λερωθούν σε καμία περίπτωση δεν τα μαλώνουμε. Τα παιδιά θα φοβηθούν και θα αργήσουν να το κόψουν.
Ρίσκαρε να τα αφήσεις και κάποιες στιγμές χωρίς πάνα, ή και γυμνά, (πχ λίγο πριν το μπάνιο), γιατί τα ούρα που τρέχουν ή τα βρεγμένα ρούχα θα τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τις λειτουργίες του σώματός τους.
Δεν είναι όλες οι στρατηγικές το ίδιο αποτελεσματικές με όλα τα παιδιά, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να δεις στην πράξη τι παρακινεί περισσότερο τα δικά σου παιδιά.
Το κόψιμο της πάνας και η χρήση της τουαλέτας είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το παιδί, γιατί σηματοδοτεί την αρχή της ανεξαρτησίας του και την είσοδό του στον κόσμο των μεγάλων.
Δεν πρέπει να στρεσαριστείς και να λειτουργήσεις ενοχικά τόσο σε εσένα όσο και στα παιδιά. Σε εσένα, γιατί μπορεί να σκεφτείς ότι δεν ασχοληθηκες όσο θα έπρεπε με το θέμα και σε εκείνα γιατί ίσως νιώθουν ότι δεν τα καταφέρνει όπως τα άλλα παιδάκια.
Όλα είναι θέμα χρόνου κανείς ενήλικας δεν φορά πάνα οπότε δεν τίθεται λόγος ανησυχίας μια χαρά θα τα πάνε την καθοδήγηση σου θέλουν μονό και την κατανόηση σου κανείς άλλωστε δεν έβαλε όριο ηλικίας στο πότε ένα μωρό θα αφήσει την πάνα του.