Elenathens έγραψε:Litsakos σου εστειλα pm!
το ειδα και απαντησα, αν και καθυστερημενα, συγγνωμη ειχα μερες να μπω!
Εχω και μια ερωτηση θα την κανω εδω μηπως ενδιαφερει κ αλλες μαμαδες. Σορρυ ειναι μακρυναρι αλλα θα το βαλω οπως μου το εστειλαν απο τον δημο μας.
"Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων από 2 μηνών έως 5 ετών "
"Η περίοδος από τη γέννηση του κάθε παιδιού ως την είσοδό του στην υποχρεωτική εκπαίδευση της Α δημοτικού είναι κρίσιμη και καθοριστική τόσο για την ψυχοκινητική του ανάπτυξη όσο και αργότερα για τη μαθησιακή του επίδοση. Προβλήματα που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά και εξυπηρέτηση, τη λεπτή και αδρή κινητικότητα, την όραση, την ακοή, την ομιλία και την ικανότητα του αντιληπτικού και εκφραστικού λόγου των παιδιών διελαύνουν πολλές φορές απαρατήρητα σε μικρές ηλικίες και δίνουν τα συμπτώματά τους πολύ αργότερα, όταν είναι ήδη πολύ αργά.
Η σημασία της πρόληψης στη βρεφική και στην πρώτη νηπιακή ηλικία έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι σε μικρές ηλικίες ο παιδικός εγκέφαλος επιδέχεται αλλαγές σε κάποιες «λάθος» καταγραφές που πιθανώς έχουν γίνει και οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο σε μεγαλύτερες ηλικίες, διότι τότε οι καταγραφές αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί και δεν αλλάζουν, οπότε οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες.
Η έγκαιρη αναγνώριση παιδιών που είναι υποψήφια να εμφανίσουν ένα πρόβλημα, πριν το εκδηλώσουν, έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε παιδί διότι η πρώιμη διάγνωση των αναπτυξιακών προβλημάτων οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και την όσο το δυνατό καλύτερη αποκατάστασή τους με τη μορφή λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας ή κάποιας άλλης παρέμβασης.
Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνουμε ότι το ΕΔΔΥΠΠΥ ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε βρέφη και νήπια για όλους τους Δήμους μέλη του. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε πανελλαδική βάση από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στόχος του προληπτικού αυτού ελέγχου είναι η πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών, δηλαδή προσπαθούμε να προλάβουμε τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης: την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία και την αδρή κινητικότητα. Τέτοια προβλήματα είναι π.χ. η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι συμπεριφορικές διαταραχές, οι διαταραχές στη βάδιση και στη σύλληψη και πολλά άλλα.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε προβλήματα της ψυχοκινητικής ανάπτυξης που μπορεί να εμφανιστούν, πριν όμως εκδηλωθούν, και για αυτό διεξάγουμε έναν προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε όλα τα βρέφη και νήπια του Δήμου Αμαρουσίου από 2 μηνών έως 5 ετών. Δηλαδή απευθύνεται στους γονείς όλων των παιδιών που γεννήθηκαν τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012.
Ο έλεγχος γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες (Master Instructors) με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II (DDST II), που ελέγχει, με το γονέα και το παιδί, τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του. Το τεστ είναι αξιόπιστο και έγκυρο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό μορφή συνέντευξης, με ερωτήσεις στη μητέρα και στο ίδιο το παιδί. Οι ερωτήσεις στη μητέρα αναφέρονται σε δεξιότητες που έχει κατακτήσει το παιδί στη κίνησή του, στη κοινωνική του συμπεριφορά, στην επικοινωνία και στην αυτοεξυπηρέτηση. Ταυτόχρονα ο εξεταστής ζητά από το ίδιο το παιδί να κάνει κατασκευές με τουβλάκια, να ζωγραφίσει, να παίξει με τη μπάλα κατά συγκεκριμένο τρόπο, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να αναγνωρίσει χρώματα και εικόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο εξεταστής παρατηρεί διαφορετικές δεξιότητες και ρωτάει διαφορετικές ερωτήσεις. Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη και παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών, που έχουν μητρική γλώσσα τα Ελληνικά."
Τα παιδιά που θα προσδιοριστούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στον παιδίατρο τους για περαιτέρω έλεγχο και στις κοινωνικές υπηρεσίες υποστήριξης του Δήμου για καθοδήγηση και βοήθεια.
Μπορουν απο τετοια ηλικια να εντοπισουν μαθησιακες δυσκολιες? Σκεφτομαι να τα παω τα παιδια, αλλα ηθελα και την γνωμη επαγγελματια γι αυτο.Κατα ποσο οντως μπορει να ειναι χρησιμο.