51 Απ: Νεογέννητο κ´ απορίες!!! Τρι Ιαν 17, 2012 4:59 am
γεωργία02/07/10
Πανταχού παρούσα!
Rinoula έγραψε:
Λοιπόν... το πρώτο link που μου έβαλες δεν το θεωρω αξιόπιστο γαιτί είναι η σελίδα φαρμακοβιομηχανίας που παράγει και βρεφικό γάλα...
Στα άλλα 3 δεν αναφέρεται ότι προκαλεί η διατροφή της μαμάς κολικούς ή ότι πρέπει να αποφέυγει κάποιες τροφές.
Rinoula, όπως έγραψα και στην δεύτερη απάντηση μου, δεν εννοώ ότι η διατροφή της μητέρας στον θηλασμό μπορεί να προκαλέσει κολικούς, ο κολικος όπως εξηγώ στην τελευταία απάντηση μου μπορεί δεν κατάλαβες είναι ότι... να προκληθεί από πολλούς λόγους, το ίδιο λέει και η Nena, αυτό που λέω καιστα site που σε παρέπεμψα, αλλά προφανώς
"Όταν το μωρό ΕΧΕΙ κολικούς, η μητέρα πρέπει να προσέξει κάποια πράγματα στην διατροφή της για να μην το χειροτερέψει."
Δεν θεωρώ ότι το ξένο γάλα είναι καλύτερο από τον θηλασμό, αντιθέτως!!! Ο µητρικός θηλασµός θεωρείτε από τους επιστήμονες ότι είναι η καλύτερη πρόληψη για τους κολικούς των νεογνών.
Ο γιατρός που μου ανέφερες βρήκα ότι είναι μεγάλο κεφάλι αλλά η μόνη σύστασή του που βρήκα σε σχέση με τη διατροφή και τους κολικούς είναι ότι δε βοηθάει το γάλα σόγιας. Έχεις κάτι άλλο να μου δώσεις τίτλο για να το ψάξω?
GERD or not GERD: the fussy infant
Ελπίζω τα αγγλικά σου να είναι καλά, διάλεξε το pdf και αν δεν μπορείς να το διαβάσεις όλο πάνε στην 2 και 3 σελίδα.
Επίσης για το σύνδρομο της αγκαλιάς πρώτη φορά ακούω. Ξέρεις πώς το λένε στα Αγγλικά για να βρω πιο πολλές πλρηροφορίες?
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι στα αγγλικά, εγω το βρήκα απο το γιατρό μου, και την ξαδέρφη μου που είναι ψυχολόγος και ασχολείται με παιδοψυχολογία, για βιβλίο κοίτα αυτο..
http://entertainment.in.gr/html/ent/746/ent.67746.asp?reviews=all
ΕΠίσης καταλαβαίνεις ότι ένα μωρό θέλει αγκαλιά όταν σταματάει να γκρινιάζει ή να κλαίνει όταν το παίρνεις αγκαλιά... Αν πεινάει, κρυώνει κτλ θα συνεχίσει τη γκρίνια.
Επίσης τονα δείχνει η μαμά την αγάπη της στο μωρό, δεν το κάνει χαρούμενο?
Όπως έγραψα και στην τελευταία απάντηση μου, ένα μωρό είναι φυσιολογικό να ηρεμεί στην αγκαλιά της μητέρας (λόγω χτύπους καρδιάς), δεν ξέρω κατα πόσο το μωρο ειδικά το νεογέννητο είναι σε θέση να αντιλθεί το συναίσθημα της αγάπης με την αγκαλιά, αυτό που αντιλαμβάνεται είναι η ασφάλεια που παρέχει η οικειότητα. Το μωρό που κλαίει και σταματάει στην αγκαλιά για κάποιο λόγω στρεσαρίστηκε,και αυτό έχει να κάνει είτε με το περιβάλλον, είτε με την ψυχολογία της μητέρας ή του πατέρα. Αν αυτός που θα το πάρει αγκαλιά έχει νεύρα ή θυμο, κάτι που μεταδίδεται από τους κτύπους της καρδιάς αλλά και τους μυς των χεριών, τότε το μωρό δύσκολα θα σταματήσει... αρα αγκαλιά (σε αυτή την περίπτωση)= ανωφελη. Εγώ το κατάλαβα έντονα αυτό και στον θηλασμό, και το έψαξα. "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση", οι γαλακτικοί αδένες επηρέαζονται από το στρες και τα νεύρα, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα και ποσότητα του γάλακτος.
Την έρευνα για τα προβιοτικά τη βρήκα και έχει ενδιαφέρον, αλλά είναι μια έρευνα και όχι μια δοκιμασμένη ιατρική πρακτική. Πάντως μακάρι να βρεθεί μια θεραπεία και να είναι τόσο απλή.
Όπως είπε και η άλλη μανούλα, και εγώ σώθηκα με τα προβιοτικά. Αλλά από όσο ξέρω, η έρευνα αποτελεί δοκιμασμένη ιατρική πρακτική, η μελέτη δεν αποτελεί.
Το δικό μου παιδί δεν έκανε κολικούς. Έκανε μόνον έναν, 50 ημερών, την ίδια μέρα που έφυγε ο μπαμπάς της ταξίδι και η μαμά της ήταν πολύ στεναχωρημένη... Τυχαίο? Δε νομίζω!
Συνήθως το 20% των παιδιών υποφέρουν απο κολικούς, και περισσότερο τα αγόρια... Τυχερούλα...!!!
litsakos έγραψε:Γεωργια να σου απαντησω ,
(για την δικη μας μερα κ νυχτα στο σπιτι,οι αλλες μαμαδες δεν ξερω πως το χειριζονται) τα παιδια μου τα εβαζα για υπνο 8.30-9, απο εκεινη την στιγμη αρχιζαν οι δουλειες στο σπιτι,μαγειρεμα κτλ και ο κοινος χρονος με τον αντρα μου μονοι μας,για υπνο πηγαιναμε οταν νυσταζαμε .
Δεν εξοριστηκε κανεις στον καναπε ,ηταν κοινη αποφαση στο δικο μου σπιτι να κοιμομαστε μαζι με το μωρο,στον καναπε την βγαζει οποιος θελει να δει καποια ταινια (δεν εχουμε τηλεοραση στα υπνοδωματια). Φανταζομαι αν δεν συμφωνει ο ενας απο τους δυο θα ειναι δυσκολη η κατασταση αλλα εγω δεν ειχα αυτο το θεμα. Ας σου απαντησει αλλη μαμα που μπορει να ειχε τετοια δυσκολια.
Το σεξ ηταν οπως ειναι- φανταζομαι -στο μεγαλυτερο ποσοστο των μωρομαμαδων. Με διακοπες λογω ξυπνηματος του μωρου τον πρωτο καιρο, δεν φανταζομαι οτι οσες κοιμιζουν το μωρο στο δωματιο του εχουν καλυτερη σεξ.ζωη απο τις υπολοιπες...δεν παιζει ρολο αυτο μεγαλες κοπελες ειμαστε το ξερουμε οτι αλλα πραγματα παιζουν ρολο για το αν εχεις καλη ή κακη σεξ.ζωη. Επισης μπορεις ανετα να "επεκταθεις" και στο καθιστικο για αυτες τις περιπτωσεις ή να βαλεις το μωρο στο παιδικο για κανα 2ωρο (μεχρι να ξυπνησει κ να αρχισει να σκουζει). Αυτα απο εμας!
Α!Πολλες φορες μας παιρνει ο υπνος μαζι με τα παιδια οταν ειμαστε πτωματα και οι δυο.
Μπράβο ρε litsako,(δεν το λέω ειρωνικά, το εννοώ!!!) εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω σεξ στο κρεβάτι που κοιμίζω το μικρό, μου είναι κάπως, δεν ξέρω...
edit:Δεν σου γραψα για την αγκαλια!Ειναι κακο να παραδεχεται η μανα οτι εχει αναγκη να εχει το βρεφος της αγκαλια?
Είναι καταπληκτικό να παραδέχεται μια μαμά ότι θέλει να έχει συνέχεια το μωρό της στην αγκαλιά, αλλά άλλο αυτό και άλλο να πιστεύει ότι το μωρό της θέλει να το έχει η μαμα του όλη την ώρα αγκαλιά... (τα είπα μπερδεμένα, δεν ξέρω αν με κατάλαβες?)
Εγω δεν ηθελα να τα αποχωριστω, ηθελα να τα μυριζω,να τα εχω αγκαλια,πολλες φορες ηθελα να φαω τα επιπλα απο τα νευρα μου που δεν κοιμουνται,και φυσικα ηθελα χρονο δικο μου,τον πρωτο καιρο δεν γινοταν αυτο επειτα που μεγαλωσαν λιγο αναλαμβανε ο μπαμπας το μωρο για να εχω λιγο χρονο και εγω.
Οταν λες για συνδρομο προφανως μιλας για παθολογικες καταστασεις, για μητερες με ψυχολογικα θεματα.Αυτο ομως δεν αφορα στς μαμαδες που επιλεγουν το co sleeping και την αγκαλια ως μεσο παρηγοριας...
Όχι δεν αναφέρομαι σε παθολογικές καταστάσεις, το σύδρομο αφορά το μωρό και την έξαρτηση του από την αγκαλιά της μητέρας. Είναι κάτι σαν το σύνδρομο του αποχωρισμού αλλά αυτό έχει να κάνει με τα βρέφη...
Nena έγραψε:Για τους κολικους συνηθιζεται να πιστευεται οτι ειναι γαστρεντερολογικης φυσης επειδη εντοπίζονται στην κοιλιακη χωρα - όμως κατι τετοιο ειναι απλά αυθαιρετο. Χωρις να αποκλειεται ο εντερικος πόνος, εντουτοις, τα αιτια μπορει να ειναι πολλά περισσοτερα. Ψαχνοντας βρηκα το παρακάτω:
[color=red]Δεν κατάλαβα βρε Nena μου τελικά, πως είναι δυνατόν να είναι αυθαίρετο αν έχουν γίνει μελέτες και έρευνες, και έχουν διαπιστωθεί θεωρίες...
Θεωρίες για τις αιτίες των κολικών
Πόνος: έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο κολικός του νεογνού οφείλεται σε κοιλιακό πόνο. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Αντιθέτως μάλιστα από παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μετρήσεων ο κολικός μοιάζει περισσότερο να είναι «θυμός».
Μην ξεχνάς ότι και στον ενήλικα ο κολικός πολλές φορές προκαλείται απο το στρες, όπως και ο θυμός στο μωρό, είναι το πρώτο ψυχοσωματικό, γιατι είναι και σωματικό, το οποίο στο υπό κατασκευή πεπτικό σύστημα του βρέφους προκαλεί, φρικτούς πόνους από τα γαστρικά υγρά που εκρίνονται.
Αέρια: η θεωρία ότι οι κολικοί βρεφών οφείλονται σε αέρια βασίζεται στην παρατήρηση ότι το νεογνό με κολικούς έχει πολλά αέρια και αρκετά ρεψίματα, οι μελέτες όμως δείχνουν ότι δεν προκαλούν τα αέρια τον κολικό, όπως πιστευόταν, αλλά ο κολικός τα αέρια. Σήμερα θεωρούμε ότι τα νεογνά με κολικό, επειδή κλαίνε έντονα, καταπίνουν αέρα για περισσότερη ώρα ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να βγει.
Ακριβώς για αυτό το λόγω δεν συνιστόνται στην μητέρα να τρώει φαγητά που προκαλούν αέρια, γιατι σε ένα μωρό που ΗΔΗ έχει κολικούς, αυτό θα ήταν πολυ πιο επώδυνο.
Αλλεργία στο ξένο γάλα: αυτή η περίπτωση αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό νεογνών, τα οποία εκδηλώνουν και συμπτώματα αλλεργίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρχική θεραπεία είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός.
Γαστρεντερικά προβλήματα: οι κολικοί βρεφών παρουσιάζονται συχνά σε εκείνα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα παρουσιάζουν συχνά και κολικούς.
Βακτήρια στο έντερο: μια τελευταία μελέτη που έγινε τον Ιούλιο από το πανεπιστήμιο του Τέξας αναφέρει ότι ένας μικροοργανισμός που ονομάζεται klebsiella και ο οποίος απομονώθηκε στο έντερο των βρεφών με κολικούς ίσως είναι μια από τις αιτίες των κολικών.
Θεωρία της συμπεριφοράς: η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι τα βρέφη που παρουσιάζουν κολικούς είναι περισσότερο ευερέθιστα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν καθώς επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο επιζητούν την προσοχή. Θεωρείται ότι δεν υπάρχει κατάλληλη σχέση μεταξύ βρέφους-μητέρας καθώς επίσης και ότι οι αγχώδεις μητέρες μεταφέρουν το άγχος τους στο νεογνό και αυτό εκδηλώνεται με κολικούς.
πηγή: http://www.babyspace.gr/Article/belly-pains-newborn/145-852.html
Ειναι πάνω κατω αυτα που μου ειχε πει κ ο δικος μου παιδιατρος. Σε γενικες γραμμες, η διατροφη του βρεφους μπορει να επηρεάσει ένα κολικο, να τον κάνει πιο επωδυνο ή πιο έντονο πχ, αλλά δεν ειναι αυτη καθ'αυτη η αιτία.
Πες τα χρυσοστομη!!! Να μην είμαι μόνη μου...