Το πόριτζ (βρώμη) του ΑρχάριουΓια 1 μερίδα (ακατάλληλο για κατάψυξη αν χρησιμοποιείτε μπανάνα)
100ml από το συνηθισμένο γάλα του μωρού σας
15gr. νιφάδες βρώμης
2-4 κατεψυγμένα κυβάκια από τον αγαπημένο πουρέ φρούτου του μωρού σας ή ½ μικρή μπανάνα, πολτοποιημένη
Θερμαίνετε το γάλα του μωρού σας σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε τη
βρώμη ανακατεύοντας καλά. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη
θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και προσθέτετε τα κυβάκια του
πουρέ φρούτου ή την πολτοποιημένη μπανάνα.Αν η υφή του πουρέ είναι
υπερβολικά άγρια, τον περνάτε για πολύ λίγο από το μπλέντερ. Αφήνετε να
κρυώσει και σερβίρετε.
Μούσλι χωρίς ΓλουτένηΓια 1-3 μερίδες
15γρ. κουινόα
½ μήλο
4 ξερά βερίκοκα (προσέξτε να μην έχει γίνει η επεξεργασία τους με θείο) ή 50γρ. σταφίδες ξανθές
15γρ. νιφάδες κεχριού
Μια πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Καλύπτετε την κουινόα με νερό, την αφήνετε να πάρει μια βράση,
χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και την αφήνετε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Κόβετε τα βερίκοκα και, στη συνέχεια καθαρίζετε το μήλο και το κόβετε σε
κομματάκια. Προσθέτετε τα βερίκοκα και το μήλο στην κουινόα και
σιγοβράζετε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι (θα γίνουν
διαφανείς). Προσθέτετε όσο νερό χρειαστεί. Ρίχνετε το κεχρί και την
κανέλα- αν χρησιμοποιείτε- και αφήνετε το μείγμα στη φωτιά για άλλα 3-5
λεπτά. Το περνάτε στο μπλέντερ για να διαλύσετε τους κόκκους,
προσθέτοντας και άλλο βραστό νερό για να δώσετε στον πουρέ μια ελαφριά
γυαλάδα. Μπορείτε είτε να το σερβίρετε σκέτο, είτε να το αναμείξετε με
το συνηθισμένο γάλα του μωρού σας ή με πολτοποιημένη μπανάνα, είτε- αν
προορίζεται για ένα μεγαλύτερο παιδί- με λίγο γιαούρτι. Καταψύχετε το
υπόλοιπο, αλλά να θυμάστε ότι, όταν θα το αποψύξετε, ίσως χρειαστεί λίγο
νερό ή λίγο από το συνηθισμένο γάλα του μωρού σας.
Κεχρί με ΦρούταΓια 1 μερίδα
40γρ. φρούτα εποχής ή 2-3 κατεψυγμένα
25γρ. νιφάδες κεχριού
4 κυβάκια πουρέ φρούτων
Πλένετε, ξεφλουδίζετε τα φρούτα (αυτή η συνταγή πετυχαίνει καλύτερα
με μήλα, ροδάκινα, ακόμα και ξερά φρούτα). Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε
λίγο νερό και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτετε τα φρούτα και τα αφήνετε
να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Ή απλά αποψύχετε τα κυβάκια του
πουρέ φρούτων. Πασπαλίζετε με τις νιφάδες κεχριού, ανακατεύοντας συνεχώς
καθώς το μείγμα θα πήξει πολύ γρήγορα. Αν ωστόσο γίνει υπερβολικά
πηχτό, προσθέστε λίγο από το συνηθισμένο γάλα του μωρού σας για να το
αραιώσετε.
Πουρές από ΑβοκάντοΓια 1 μερίδα (ο πουρές από αβοκάντο δεν καταψύχεται καλά- είναι όμως
εύκολος στην προετοιμασίας του, όπως ο πουρές μπανάνας, και μπορείτε
επίσης να χρησιμοποιήσετε το υπόλοιπο για να προσφέρετε στον εαυτό σας
την απόλαυση μιας ωραίας φρουτοσαλάτας)!
¼ - ½ αβοκάντο (αφήνετε το κουκούτσι στο φρούτο που σας περίσσεψε για
να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της σάρκας του). Χαράζετε
διασταυρούμενες γραμμές στη σάρκα του φρούτου και στη συνέχεια, με ένα
κουτάλι, απομακρύνετε τα ήδη τεμαχισμένα κομμάτια του. Τα περνάτε από το
μπλέντερ ώσπου να πάρετε μια λεία, ομοιόμορφη υφή. Σερβίρετε αμέσως,
αλλιώς ο πουρές θα αρχίσει να παίρνει ένα σκούρο χρώμα.
Πουρές από μπανάνα1 μικρή ώριμη μπανάνα
1-2 κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο
2 κουταλιές της σούπας μητρικό γάλα ή παρασκευασμένου
Ανακατεύετε καλά τις μπανάνες έως ότου πήξουν. Αναμιγνύετε το
ρυζάλευρο με το γάλα, και τα ρίχνετε στη μπανάνα. Προσθέστε γάλα ή
ρυζάλευρο εάν θέλετε να κάνετε ένα πιο αραιό ή πιο πυκνό πουρέ
αντίστοιχα.
Μίγμα γλυκοπατάταςΙδανικό και για χορτοφάγους, Καλή πηγή betacarotene
1 γλυκιά πατάτα
Βράζετε στον ατμό την γλυκιά πατάτα ή την βράζετε μέχρι να γίνει πιο
τρυφερή. Στραγγίστε και ανακατέψτε το καλά, προσθέτοντας γάλα για να
γίνει η κατάλληλη σύσταση.
ΡυζάλευροΑγοράζετε ένα πακέτο βιολογικό καστανό ρύζι. Αδειάζετε το περιεχόμενο
σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι). Κονιορτοποιείτε!
Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 200 μλ νερό και το βράζετε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε αρκετά την φωτιά και ρίχνετε μέσα 50 γρμ από
το άλευρο που φτιάξατε. Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη συνεχόμενα για 8-10
λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και αν θέλετε ρίχνετε 1-2 κουταλιές
ελαιόλαδο. Εναλλακτικά το ανακατεύετε με πουρέ φρούτων ή λαχανικών
Αντί ρυζάλευρουΑγοράζετε ένα πακέτο βρώμη ή κριθάρι ή κεχρί (βιολογικά). Ετοιμάζετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως το ρυζάλευρο. Έτοιμο.
Η παραπάνω αναλογία βγάζει ένα μπολ κρέμα 200γρμ. Μειώνετε ή αυξάνετε
κατά προτίμηση. Σε γενικές γραμμές η αναλογία είναι 4 μέρη νερό,1 μέρος
σκόνη. Μπορείτε όταν το μωρό έχει μπει πλέον στο κρεατάκι να καταψύχετε
ζωμό (κουνέλι, κοτόπουλο, λαχανικά κτλ) και αντί για νερό να
χρησιμοποιείτε αυτόν.
Στην βρώμη αντικαθιστάτε όλο το νερό με γάλα. Στην κρεμούλα βρώμης μπορείτε να βάλετε και φρουτάκι.
Μπορείτε να φτιάξετε και μίγμα δημητριακών απλά ανακατεύοντας διάφορα είδη δημητριακών σε μπολ.
Δεδομένου ότι αλέθετε μεγάλες ποσότητες κάθε φορά, καλό είναι να τα διατηρείτε στο ψυγείο.
ΦαγόπυροΤο ξεπλένετε όπως το ρύζι και η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι φαγόπυρο σε
2 ποτήρια νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνετε την ένταση της
φωτιάς και αφήνετε να πιει όλο το νεράκι. Το βάζετε στο μούλτι,
προσθέτετε γάλα (δοκιμάζοντας την υφή, αν μόλις αρχίσατε τις στερεές πιο
νερουλό) και το κάνετε κρεμούλα.
Γάλα αμυγδάλου1 κούπα ωμά αμύγδαλα, 2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε), 1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
-Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8 - 10 ώρες.
-Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα και τις 2 - 3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα.
-Χτυπήστε το για 1 - 2 λεπτά.
-Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.
και ένα σαιτ με συνταγές
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/stage1_homemade_baby_food_recipes.htm