eva evaki έγραψε:geia sas koritsia mou kai apo mena...na sou kane mia erwthsh stefy?ti einai to felicin?to eixa diavasei edw kai rwthsa ton giatro mou gia na to parw kai egw..alla mou eipe gia poio logo na to pareis?mou leei den uparxei logos...
eseis to pernetai etsi auto kanei kalo????AAA...KAI MIA ALLH ERWTHSOULA POU MALLON THA MOU APANTHSH H AFROULA ALLA OPOIA KAI NA APANTHSH DEN EXW PROVLHMA..EGW EIXA PERIODO 2/10...POTE EINAI OI GONIMES MERES MOU AN KAI PROSPATHW ME TON ANTRA MOU APO TIS 9/10 MERA PARA MERA!
Καλημερα και απο εμενα!!!!
Ευακι εγω ειχα τελευταια περιοδο 1/9 και ειχαμε επαφες 10/9, 12/9 και 14/9 με κυκλο 26 ημερων και τσουπ το μπεμπε ερχεται!!!!!
πιστευω καλα το πας.... αντε ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!!!!!!!!!
Για το φυλλικο διβασε εδω συγνωμη για την μεγαλη παραθεση που ακολουθει αλλα δεν μπορουσα να βαλω το link.
Το φυλλικό οξύ είναι ένα συμπλήρωμα ιδιαίτερα σημαντικό που συνίσταται πριν την σύλληψη, και για τους πρώτους 3 μήνες (ή και περισσότερο) της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B γνωστή και ως B9 και βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, πράσινων λαχανικών και ενισχυμένων δημητριακών. Το σώμα σας χρειάζεται φυλλικό οξύ για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς και νοραδρεναλίνη και σεροτονίνη (χημικά συστατικά του νευρικού συστήματος). Βοηθά να σχηματιστεί το DNA (το γενετικό υλικό του σώματος), το όποιο ομαλοποιεί τις λειτουργίες του εγκεφάλου, και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό συστατικό του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η βιταμίνη B έχει συνδεθεί με χαμηλότερη εμφάνιση καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και διαβήτη για αυτό όλοι επωφελούμαστε από τη λήψη φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο γεννητικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου, που ονομάζονται ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη (μια σοβαρή γενετική κατάσταση, που εμφανίζεται όταν αποτυγχάνει να κλείσει εντελώς ο σωλήνας γύρω από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη).
Ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας - γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι «κάθε γυναίκα που σκέφτεται να μείνει έγκυος πρέπει να παίρνει καθημερινά συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και η διατροφή της να είναι πλούσια σε αυτό για να μειώσει τον κίνδυνο γέννησης ενός μωρού με προβλήματα. Η λήψη των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος πρέπει να συνεχίζεται μέχρι και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης». Επίσης οι γυναίκες που δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες αποβολής . Όταν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο (από την 13η εβδομάδα), μπορεί να θελήσετε να σταματήσετε τα συμπληρώματα, αν και αν συνεχίσετε να τα παίρνετε σε όλη την εγκυμοσύνη δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας.
Πόσο φυλλικό οξύ χρειάζομαι; Να παίρνετε ένα συμπλήρωμα 0,4 χιλιοστογράμμων (mg) καθημερινά κάθε ημέρα για τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μιας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αποκτήσετε ένα μωρό με νευρικές ατέλειες. Αρχίστε τουλάχιστον έναν μήνα προτού ξεκινήσετε τις προσπάθειες σας για να μείνετε έγκυος (κατά προτίμηση 3 μήνες πριν). Συνιστάται οποιαδήποτε γυναίκα έχει ήδη γεννήσει παιδί με ατέλεια νευρικών σωλήνων να πάρει μια πολύ υψηλότερη δόση, δηλαδή 5 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως αφού μελέτες δείχνουν ότι μειώνεται ο κίνδυνος μέχρι και 72%. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να σας συμβουλεύσει.
Υψηλότερη δόση συστήνεται επίσης εάν παίρνετε αντιεπιληπτικά φάρμακα ή έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα; Ενώ οι εμπειρογνώμονες συστήνουν ένα καθημερινό συμπλήρωμα φυλλικού οξέος 400 mcg, η κατανάλωση πολλών τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Δείτε παρακάτω τις προτάσεις σχετικά με τα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ.
___________________________________________
Ποια τρόφιμα είναι οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος; Τα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα εξής: σπανάκι, σπαράγγια, αβοκάντο, μπανάνες, παπάγια, λάχανο με πράσινο φύλλο, μαύρα φασόλια, εσπεριδοειδή και χυμούς εσπεριδοειδών, καρύδια, καστανό ρύζι, κρόκος αβγού, ψωμί και δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνες, φασολάκια, Λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες ψητές, πορτοκάλια, φακές, συκώτι, αρακάς, φράουλες, τόνος, σολομός και γιαούρτι.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το φυλλικό οξύ στα τρόφιμα καταστρέφεται με το πολύ ψήσιμο, γι’ αυτό μαγειρεύετε σε ένα καλυμμένο τηγάνι με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Προσπαθήστε να τρώτε τα λαχανικά ελαφρώς βρασμένα, στον ατμό ή ωμά.