151 Απ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΣ Σαβ Σεπ 08, 2012 4:56 am
lila77
Πανταχού παρούσα!
αννα-μαμα έγραψε:lila77 έγραψε:Όταν γίνεται ένα μυστήριο δεν γίνεται ο ιερέας να μη πάρει καθόλου χρήματα γιατί υπάρχουν λειτουργικά έξοδα και θα σας πω ποια είναι αυτά.
Το ποσό καθορίζεται όχι μόνο από τον ιερέα αλλά και από το εκκλησιαστικό συμβούλιο.
Από το ποσό που εισπράτει ένας ναός για ένα μυστήριο πληρώνονται
ο νεωκόρος,
ο ψάλτης που είναι στο μυστήριο και ο ψάλτης που δεν παίρνει μέρος σε αυτό- όταν ο ναός έχει δύο ψάλτες-
ο ναός για τα λειτουργικά του έξοδα, δηλ. κάποιο πάει στο παγκάρι της εκκλησία και όχι στην τσέπη του παπά
η μητρόπολη
και το κράτος κρατάει το 2,4 % από το ποσό που έχει εισπραχθεί και καταβάλλεται κάθε μήνα ή κάθε χρόνο ή στο πλησιέστερο δημόσιο ταμείο της περιοχής ή στην αρμόδια δου στην οποία ανήκει ο ναός με την ένδειξη του ΜΠΛΟΚ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του άντρα μου όπου πρόεδρος είναι ο ίδιος (γιατί πρόεδρος είναι πάντα ο ιερέας) έχει αποφασίσει να ζητά από τον κόσμο να δίνουν ό,τι θέλουν στα μυστήρια, διότι δεν θεωρούν το οίκο του Θεού οίκο εμπορίου.
Όταν τα χρήματα που αφήνουν είναι ελάχιστα πχ 20 ευρώ, παίρνει μόνο το κράτος και η μητρόπολη το ποσό που τους αναλογεί και τα υπόλοιπα ψιλά που μένουν ρίχνονται στο παγκάρι. Δεν πληρώνονται ούτε νεωκόρος ούτε ψάλτης.
εγω δε λεω για τις λειτουργιες αλλα γενικα ακομα και στα τρισαγια στα μνηματα το ιδιο δε γινεται?εκει λεει 5 λεξεις και του δινεις και 5-10 ευρω.αυτος 5 απο δω 5 απο κει μαζευει θησαυρο ομως ο οποιος σχεδον το αποκλειω να πηγαινει στην εκκλησια..ειναι σαν ενας αστυνομικος που εχει βαρδια να παιρνει χαρτζιλικι απο τον καθενα τον οποιο θα εξυπηρετησει ανεξαρτητα απο τα λεφτα που παιρνει για την υπηρεσια του
Κορίτσια εκεί να ξέρετε πως δεν είστε υποχρεωμένες να δώσετε. Θα σου κάνει το τρισάγιο ή τον αγιασμό ή το ευχέλαιο. Αυτή η συνήθεια έχει μείνει από τότε που οι παπάδες δεν πληρωνόταν και ζούσαν από αυτά.
Δυστυχώς, υπάρχει μία ακόμη λανθασμένη αντίληψη του κόσμου οτι αν δε δώσεις δεν πιάνει το ευχέλαιο ας πούμε. Και κυνηγάνε τον παπά μέχρι την πόρτα ή του τα χώνουνε στην τσέπη. Αυτά είναι βλακείες.
Πολλοί ιερείς πάντως να ξέρετε ότι δεν τα κρατάνε και τα ρίχνουν στο φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας..
Όμως, εγώ προσωπικά δε θα λυπόμουν να δώσω πέντε ευρώ - αν τα είχα- σε έναν παπά που ξέρω ότι είναι πολύτεκνος. Ο μισθός ενός απλού παπά που δεν έχει τελειώσει πανεπιστημίο δεν ξεπερνάει τα 600 ευρώ. Οι παπαδιές οι πολύτεκνες συνήθως δεν εργάζονται, ε, κι αυτός ο κακομοίρης πως θα τα βγάλει πέρα;